tipul de smochin,cel cu fructele verzi,este,din cate am urmarit eu,cel mai putin rezistent la ger,cel cu fructe negre si mici este cel mai rezistent,in 2012,cand a fost sub -20 de grade doar unele crengi au inghetat,neprotejat fiind.Am soiul Michurinska-10 de la bulgari,de la kyril donov,care este cel mai rezistent smochin creat!mai este si Florea originar din Orsova,creat de statiunea de cercetare horticola de la severin!
Se pare ca este mare diferenta de temperatura,au cazut toate frunzele la smochin,arbusto unedo(1an)deja sunt palite florile de la zero grade.Minus nu au fost dar la zero grade si daca bate vantul deja se palesc toate.Mosmonul japonez are doar 1 an,la anul il plantez in gradina undeva la soare si adapost.Rodiul acela pitic imi tot face cu ochiul.Doar a inflorit,fructe nu are?
Si cam seamana la frunze cu al nostru.Eu am lasat gasit in frigider seminte germinate de styrax japonica in pungi zip.Au crescut incoloacit cam 7-8cm.Le-am plantat imediat in ghivece.M-am chinuit 2 ani sa germinez asa ceva.
Noroc bun
Am vazut la tine kaki, il ai plantat in gradina? Ai mei cei cumparati in primavara i-am pus in galeti mari de lavabil pentru primul am. Kaki Ciocolatino a facut si fructe, dar cind au crescut au picat. Cred ca le-am dat prea multa apa.Eu smochinii ii inmultesc direct din lastarii cu radacina. Peste an in fiecare ghiveci apar 2-3 lastari cu radacina care si fac smochine, cit sunt de mici. Primavara ii despart si deja si fac smochine in acel an.
eu zic ca e prea frig in Deva pt a cultiva kaki direct in pamant,doar daca il protejezi bine!in ghiveci o sa te chinui,pt ca se fac mari!eu am ditamai pomii in oras,deci nu merita sa ii chinui in ghiveci!
La tine la Deva este ceva mai frig iarna si nu cred ca va merge in gradina.Fructele au cazut din cauza ghiveciului.Anul asta am mancat 5 fructe de jujube,tare bune dar putine.Cred ca trebuiesc doua tufe.
Orice pom fructifer are radacini bine ancorate in pamant,intr-un ghiveci marimea acestora este drastic redusa si automat si puterea de a sustine fructe pana la coacere.Smochinul este un caz izolat,de asemenea si mango merge la ghiveci.
Noroc bun
Oricum la anul am de gind sa ii plantez in gradina. Dupa parerea mea smochinul nu este un caz izolat, deoarece si citricele fac fructe in ghiveci si papaia si carambola si guava si pepino gold ,chiar si fructiferii traditionali mere ,pere etc.
Ce mare a crescut pawpaw!Al meu nu a crescut in acest an,cred ca nu i-a priit intre trandafiri,in toamna il pun in ghiveci si la primavara ii gasesc alt loc!
Cel mai bine il lasi in pamant si il scoti cand se dezgheata pamantul la primavara.Sigur nu i-ai pus paravan contra razelor soarelui.Vezi in poza ca eu am asa ceva.De la anul nu mai este necesar.
Paravanul este contra razelor soarelui,la anul deja nu mai este nevoie de el.Bomboanele amelanchierului sunt exact asa cum sunt laudate:foarte dulci.La anul o sa fac ceva gem!!
Multa bafta!Eu am kaki ciocolatino,si cred ca lotus.Anul trecut am achizitionat unul Tipo,dar in timpul unei furtuni s-a rupt si a dat un lastar din potaltoi.
Sigur este Lotus,asa am patit si eu cu unul si acum portaltoiul are peste 2 m dar inca nu a facut flori!Poate fi si soiul virginiana si el rezista la frig.
Ciocolatino l-am luat anul acesta si are cam 1,5 m ,iar cel ramas de anul trecut l-am tinut in casa intr-o galeata si de abia in primavara l-am scos in gradina.De aceia v-am intrebat daca ii tineti afara iarna.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.